در گفتگو با هاشم ادیبی اصل؛ کشاورز و مهندس کشاورزی با اشاره به آغاز فصل گرده افشانی نخل:
عملیات گرده افشانی از مهمترین اقدامات در نخلستان است / کشاورزان برای تولید خرمای اقتصادی و مرغوب، گرده افشانی را جدی بگیرند

یک کشاورز و مهندس کشاورزی گفت: عملیات گرده افشانی یکی از مهمترین و حساسترین اقدامات در نخلستان است و یک کار تخصصی و فنی است. ضروری است کشاورزان برای تولید خرمای اقتصادی و مرغوب، گرده افشانی خرما را جدی بگیرند.
هاشم ادیبی اصل در گفتگو با خبرنگار آفتاب کارون گفت: بهترین زمان گرده افشانی نخل در خوزستان در بهار و در بازه زمانی روز و از ساعت حدود ۱۰ صبح تا حدود ۱۶ عصر است چون در این فصل هوای استان معتدل است و زمان مناسب برای باز شدن گل نر و تحرک دانه گرده نر و افزایش جذب دانه گرده توسط کلاله ماده است.
وی افزود: بازه زمانی در گرده افشانی نخیلات استان در ارقام مختلف با هم متفاوت است ولی عموما حدود ۴ تا ۵ روز قبل از باز شدن اسپات پایه ماده و بعد از آن ۳ تا ۴ روز بعد از باز شدن اسپات است. در بازه حدود ۸ تا ۹ روزه می توان گرده افشانی را انجام داد. این بازه زمانی در برخی ارقام کوتاه تر و در برخی ارقام هم مقداری بیشتر است.
این فعال عرصه باغداری و زراعت در پاسخ به این سوال که بهترین واریته نر جهت گرده افشانی چه واریته ای است گفت: از نظر باروری و قدرت تولید دانه گرده هر واریته نر که دانه گرده آن زیاد باشد و از اسپات آن بوی خوش منتشر شود بهترین واریته برای گرده افشانی نخل است. واریته نر غنامی یکی از بهترین واریته ها در این خصوص است. مهمترین موضوع در گرده افشانی نخل در واقع انتخاب رقم خاص نر است. ارقام نر خرما دارای وضعیت متفاوتی هستند و قدرت آنها در باروری نخیلات هم متفاوت است.
هاشم ادیبی اصل گفت: بازه زمانی ورود دانه گرده از کلاله گل ماده و از آنجا تا رسیدن به خامه و تخمدان و سلول تخمک و تشکیل سلول تخم(تلقیح) در نخیلات حدودا بین ۶ تا ۷ ساعت است. در این بازه زمانی، اگر باد مناسب باشد و بارندگی هم نباشد گرده افشانی با گیرایی خوبی انجام خواهد شد و مناسب است.
وی تشریح کرد: برای گرده افشانی باید دانه های گرده ی اسپات را روی پایه ماده قرار دهیم که به این عمل گرده افشانی می گویند. بخش نخست گرده افشانی شامل آماده سازی خوشه جهت کارگزاری روی خوشه ماده است. برای این کار ابتدا اسپات را به آرامی خوشه خوشه می کنیم. در رقم برحی حدودا ۶ خوشه از یک اسپات تهیه می کنیم. در مرحله بعد به پای درخت ماده می رویم و گرده افشانی را روی خوشه ماده انجام می دهیم. ابتدا پوسته اسپات ماده را باز می کنیم و جداسازی و سپس انتهای گل ماده(اسپات ماده) با بمنظور یکسان سازی شاخه ها برش می دهیم و در مرحله بعد برش محور مرکزی شاخه بمنظور ایجاد فضای مناسب برای خوشه نر و سپس کارگزاری خوشه نر در درون اسپات ماده که در واقع کار اصلی است. سپس بستن آن و در مرحله بعد پودرپاشی نهایی انجام می شود. این در واقع تلقیح خاص نخل برحی به شیوه مناسب و درست است.
برچسب ها :عملیات گرده افشانی ، هاشم ادیبی اصل
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰